عوامل موفقیت یک وب سایت در عرصه تجارت الکترونیک
● مقدمه
اساساً تجارت الکترونیکی به مفهوم تسهیل معاملات بازرگانی بواسطه بهره گیری از شبکه جهانی اینترنت است. به عبارتی در محیط تجارت الکترونیک، کلیه فعالیتها و عملیاتهای توزیع، خرید، فروش، بازاریابی و ارائه خدمات و بسط فرآیندهای تولید، از طریق سیستمهای الکترونیکی، بستههای رایانهای و اینترنت انجام میشود. امروزه، در صنعت فناوری اطلاعات از تجارت الکترونیک به عنوان یک تجارت هدفمند، سودمند و تسهیل کننده معاملات بازرگانی در عرصههای جهانی یاد میشود. انتقال الکترونیک وجوه، مدیریت زنجیرهای، بازاریابی الکترونیکی، بازاریابی روی خط، پردازش و فرآوری معاملات به صورت روی خط، مبادله دادههای الکترونیکی سیستمهای خودکار موجودی اموال و سیستمهای مجموعه داده جزء مواردی هستند که در قالب تجارت الکترونیک میگنجند. در این میان فناوریهای نوین ارتباطی نظیر؛ اینترنت، اکسترانت، پست الکترونیک، کتاب الکترونیک و تلفنهای همراه در گسترش و توسعه تجارت الکترونیک نقش بسزایی ایفا نمودهاند. تحقیقات به عمل آمده حاکی از آن است که در سال ۲۰۰۳ تجارت الکترونیک، فروشی در حدود 2/12 میلیارد دلار ایجاد نموده است ( Gregorio et.al, ۲۰۰۵).
● تجارت الکترونیک در گذار زمان:
اساساً تجارت الکترونیکی به مفهوم تسهیل معاملات بازرگانی بواسطه الکترونیک است. البته بدیهی است که با گذشت زمان « تجارت الکترونیک» از نظر معنا، مفهوم و فرِآیند تغییر بطنی و تکاملی داشته است. بگونهای که در دهه ۱۹۷۰ از معاوضه دادههای الکترونیکی (EDI) جهت ارسال سندهای تجاری همچون سفارشهای خرید یا صورت حسابهای الکترونیکی استفاده شده است. بعداً با گسترش کاربرد آن لغت «تجارت از طریق شبکه وب» به جهت خرید کالا و خدمات از طریق شبکه جهانی وب و پشیبانی سیستم امنیتی (نظیر https؛ پروتکل مخصوص ارائه خدمت که داده خیلی محرمانه سفارشی را برای حمایت از مشتری و پرداخت الکترونیکی، نظیر کارتهای اعتباری و واگذاری پرداخت بواسطه کارت اعتباری) پدید آمد.
در واقع، زمانیکه اولین وب، به صورت فراگیر و شناخته شده در سال ۱۹۹۴ پدید آمد خیلی از ژورنالیستها و متخصصان پیشبینی نمودند که «تجارت الکترونیکی» به زودی یک بخش مهم اقتصادی خواهد شد. به هر حال حدود چهار سال طول کشید تا پروتکلهای https به طور مناسب و فراگیر گسترش یافته و توسعه یابند (توسعهای که توامان با جنگ و رقابت بین جستجوگرها بود). ( e-Business Watch, (۲۰۰۴
متعاقباً بین ۱۹۹۸و ۲۰۰۰ تعدادی از کسب و کارهای معتبر در آمریکا و اروپای غربی وب سایتهای ابتدایی را راهاندازی و توسعه دادند. نتیجه اینکه، تعداد زیادی از شرکتها و کمپانیهای «اصیل تجارت الکترونیک» در میان بارش دات ـ کام ها در سال ۲۰۰۱ و ۲۰۰۲ ناپدید شدند. در این بین خیلی از خرده فروشها دریافتند که چالشهای موجود در بازار کنونی چیست و شروع به افزودن قابلیتهای تجارت الکترونیکی به سایتهایشان نمودند برای مثال، بعد از فروپاشی فروشگاه اینترنتی خواروبار فروشی Web Van، سوپر مارکت زنجیرهای سنتی، آلبرمتسولسن و Safeway، هر دو شروع کردند به تقویت تجارت الکترونیکی بواسطه مشتریانی که میتوانستند سفارش خرید آن لاین را به مغازههای خواروبار فروش ارائه دهند.
در سال ۲۰۰۵، تجارت الکترونیک در عمده شهرهای کشورهای آمریکای شمالی، اروپای غربی، آسیای شرقی، خیلی خوب توسعه یافته است.لیکن هنوز در برخی از کشورهای صنعتی نظیر استرالیا و همچنین کشورهای در حال توسعه به خصوص ایران میبایست زمینه برای رشد سریع فراهم گردد.
● عوامل اصلی موفقیت در تجارت الکترونیکی
عوامل متعددی وجود دارند که در موفقیت تجارت الکترونیکی نقش ایفاء میکنند. در ذیل به برخی از مهمترین عوامل اشاره میگردد( Gregorio D.D. and Kassicieh S.K. ۲۰۰۵)
۱) ایجاد ارزش برای مشترکان: فروشندگان میتوانند به این مورد بواسطه سفارش یک تولید یا خط تولید دست یابند همانگونه که در تجارت غیر الکترونیک وجود داشته و میتوانند پتانسیلهای مشتریان را در یک قیمت رقابتی جذب کنند.
۲) ارائه خدمات و عملکرد کار با ارائه نمایندگی: برقراری ارتباط با مشتری از طریق روشهای جدید میتواند زمینههای نیل به هدف عملکرد و خدمت کارآمد را فراهم آورد.
۳) تدارک یک وب سابت جذاب: استفاده از رنگ گرافیک و انیمیشن گیرا، عکسها و فونتها و خلق فضاهای مناسب میتواند این چشمانداز را فراهم نماید.
۴) تدارک جایزه و پاداش برای مشتریان: به خاطر خرید و مراجعت و معرفی خدمات به سایرین، ترفیعات و ارتقای روشهای فروش نظیر کوپنها، خدمات ویژه و تخفیف، شرکت دادن در قرعهکشیها، ایجاد لینکهای وابسته به خدمات تکمیلی برای مشتری، پخش برنامههای تبلیغاتی مربوطه از طریق رسانههای فراگیر.
۵) تدارک خدمات ویژه شخصی: ایجاد وب سایتهای شخصی (ایمیل رایگان، پیشنهادهای خرید مطابق با سلیقههای روانشناسی و شخصیتی و سفارش ویژه خصوصی میتواند در موفقیت تجارت الکترونیک مؤثر باشد.
۶) تدارک فکر و مسئولیت اجتماعی: اتاقهای ویژه گفتگو. گروههای بحث و تبادل نظر به صورت فیزیکی و به صورت مجازی، دریافت دادههای مشتریان، انتقادات و پیشنهادات آنها، برنامههای مستمر و هدفمند میتواند به این هدف کمک نماید.
۷) قابلیت اطمینان پایایی و امنیت به کلیه فعالیتها و خدمات کسب و کار: خدمات تکمیلی و نه موازی، سخت افزارجانبی و نه مازاد بر نیاز (اضافی)، وجود فناوری قابل اطمینان، اطلاعات شفاف غیرمهم در کسب و کار و احترام به اطلاعات مربوط به حیطه خصوصی افراد میتواند در بهبود و ارتقای این اطمینان موثر باشد.
ـ ( Clinton W. J., A. Gore ۱۹۹۷) , (Morgan J. P., A. Gidari, ۲۰۰۴)
۸) تدارک چشمانداز و منظر ۳۶۰ درجه: ارتباط با مشتری بدین معنی که کلیه کارکنان عرضهکنندگان و شرکاء یک نظر کامل دارند و همین منظر برای مشتری وجود دارد.
۹) فراهم نمودن زمینهای برای دریافت کلیه تجارب مشتریان: مدیریت کسب و کار میتواند پتانسیلها و امکانات و شیوههای برقراری کلیه راههای ارتباط با مشتری با تجربه زمینه را برای دریافت تجارت ایشان فراهم نماید.
۱۰) کارآمد ساختن فرآیندهای کسب و کار: این موضوع از طریق مهندسی مجدد و بکارگیری و فناوریهای اطلاعاتی و ارتباطی میسر خواهد گردید.
۱۱) ایجاد امکاناتی که مشتریان خودشان بدون نیاز به دستیار یا راهنما، راهنمایی و رهبری شوند. این امکان بواسطه تهیه یک سایت خودکار و جامع که کار با آن آسان ـ بدون نیاز به دانش فنی ـ باشد، امکانپذیر میگردد.
۱۲) بنا گذاشتن یک مدل کسب و کار بازرگانی: امروزه خیلی از کسب و کارهای تجاری موفق که سایتهای آن در اختیار همگان قرار دارد وجود دارند. که از مدل قوی و ریشهداری برخور دارند.
۱۳) مهندسی یک زنجیره «ارزش الکترونیکی» که در آن بر یک تعداد محدود و معینی از صلاحیتها و قابلیتهای اساسی تمرکز میکند. (مغازههای الکترونیکی میتواند به صورت تخصصی و یا به صورت عمومی به گونه ای که خوب، برنامهریزی شده باشد، ظاهر شوند.
۱۴) تنظیم و دایر کردن سازمان کسب و کار مبتنی بر هوشیاری و چابکی در پاسخ سریع به هرگونه تغییرات اقتصادی، اجتماعی و فیزیکی در محیط.
● جمع بندی و نتیجه گیری:
در مجموع میتوان گفت که تجارت الکترونیک دارای مزایا و نقاط قوتی است از جمله موارد ذیل:
– امکان بازاریابی وسیعتر بر اساس امکان مبادله اطلاعاتی سریع با بازارهای جهانی در سطحی کاراتر
– کاهش هزینههای مبادلاتی بر اساس حذف بسیاری از واسطههای تجاری و صرفهجویی در زمان مبادلات
– کاهش هزینههای ناشی از اشتباهات انسانی و ایجاد امکانات بهتر برای مدیریت بنگاه
– امکان استفاده بهتر از مقیاس تولید بالا برای کاهش سرانه هزینههای سربار و هزینههای ثابت بر اساس تقاضای بالا برای کالا و خدمات تولیدی
– افزایش سرمایهگذاری و اشتغال در بخشهای تحت پوشش تجارت الکترونیک بویژه در بخشهای خدماتی
– افزایش فروش، درآمد و بهبود تراز تجاری کشور و در نهایت افزایش سطح رفاهی به ویژه در بخشهای تحت پوشش تجارت الکترونیک
– امکان حضور و رقابت واحدهای تجاری کوچک در بازارهای جهانی بشرط تعریف دقیق و تخصصی از نوع فعالیت
که با در نظر داشتن عوامل موثر بر موفقیت تجارت الکترونیک از یک سو و مشکلات و مسایل مترتب بر آن از سوی دیگر می توان به یک نگاه استراتژیک در حوزه مذکور دست یافت.